3D-pintamallien eli kolmiulotteisten työsuunnitelmien ajatellaan usein soveltuvan vain suuriin hankkeisiin, kuten tienrakennusprojekteihin. Novatronin yhteistyökumppanin 3D-KOPPI Oy:n perustajat Sami Rautkoski sekä Iiro Villman ovat asiasta eri mieltä.

– Useasti mielletään että pintamallinnus sopii vain isoihin hankkeisiin, mutta olemme monesti huomanneet, että hyödyt tulevat jopa paremmin esiin pienemmissä hankkeissa kuten talonpohjien rakennustöissä. Tämä perustuu siihen, että rakennusten perustusrakenteissa on useasti paljon luiskia ja erilaisia muotoja. Kun jokainen taitepiste pitäisi merkitä erikseen, mittausta on paljon. Jos kohteesta on tehty 3D-pintamalli ja kuskilla on käytössä koneohjausjärjestelmä, merkittävää säästöä tulee jo pelkästään mittauskustannuksissa, kertoo Sami Rautkoski.

Koneohjauksen ja maanrakentamisen ammattilaiset

Tamperelainen 3D-KOPPI Oy perustettiin, kun neljä vuotta koneohjausjärjestelmien kanssa tekemisissä olleet Sami Rautkoski ja Iiro Villman näkivät kentällä työskennellessään, miten paljon koneohjausjärjestelmät helpottavat maanrakennustöitä. He päättivät alkaa tuoda tätä teknologiaa myös yksityisellä puolella toimivien urakoitsijoiden ulottuville. Helpottaakseen urakoitsijoiden siirtymistä 3D-koneohjaukseen, yrityksen palveluihin kuuluu myös 3D-pintamallien tekeminen 2D-piirustusten pohjalta.

– Olemme yrittäneet saada nykyteknologiaa (pintamallinnusta) käyttöön enemmän myös yksityiselle puolelle. Tällä hetkellä tilanne on se, että monella urakoitsijalla on nykyaikaiset kaivinkoneet, mutta harvalla on järjestelmää jolla työskentelystä voidaan tehdä entistä tehokkaampaa ja tuottavampaa, Iiro Villman kertoo.

– Moni urakoitsija ajattelee koneohjausjärjestelmän hyötyjä ja hankintaa yhden työmaan tarpeita silmälläpitäen, koska tulevista kohteista ei välttämättä ole tietoa. Olennaista kuitenkin olisi muuttaa ajatusmaailmaa ja tarkastella pidemmän aikavälin tarpeita. Järjestelmä tulisi mieltää apuvälineeksi, jota voidaan hyödyntää lähes kaiken tyyppisillä työmailla, Villman jatkaa.

Millainen prosessi pintamallien hankinta on urakoitsijan näkökulmasta?

– Ensimmäiseksi selvitetään asiakkaan mallinnustarpeet, esimerkiksi mitä koneohjausjärjestelmällä varustetulla kaivinkoneella on työmaalla tarkoitus tehdä. Tämän jälkeen asiakas toimittaa meille 2D-kuvat ja työselostuksen mallinnettavien rakenteiden osalta. Kuvien perusteella muutamme suunnitelmat koneohjausjärjestelmälle yhteensopivaan muotoon. Valmiit kuvat siirrämme palvelimelle, josta asiakas saa siirrettyä kuvat järjestelmäänsä. Ensimmäisillä kerroilla olemme yhteydessä myös konekuskiin varmistaaksemme, että homma on lähtenyt hyvin käyntiin. Samalla käymme läpi mitä on mallinnettu ja miten. Näin varmistamme, ettei kuljettajalle jää epäselvyyksiä.

Joskus alkuperäiset suunnitelmat saattavat olla vajavaisia, jolloin joudumme tekemään joitain sovituksia ja myös näitä käydään kuskin kanssa läpi. Esimerkiksi rakennuspohjia mallinnettaessa on sovittava työvarojen ja luiskien mallinnustavasta. Yleensä nämä sovitaan jo työn tilausvaiheessa, kuten muutkin yksityiskohdat.

Mallintamisella on mahdollista kuvata lähes mitä vain. Mallinnuksen sisällöstä sovitaan aina erikseen asiakkaan toiveiden mukaisesti. Osa asiakkaista haluaa, että kaikki mallinnetaan aina rakennekerroksista istutuskuoppiin asti. Joissain tapauksissa, erityisesti pienissä kohteissa on järkevää tehdä pintamallit vain tietyistä rakenneosista.

Esimerkiksi jos mallit on tehty leikkaustasosta ja kantavasta kerroksesta, niin halutessaan konekuski pystyy tekemään liikennealueen jakavan kerroksen itse koneohjausjärjestelmän offset-toiminnolla, jolloin kaikkea suunnitelmatietoa ei tarvitse mallintaa rakennekerroksista, Rautkoski kertoo.

Milloin mallinnusta kannattaa hyödyntää?

– Pääpiirteittäin voisi sanoa, että omakotitontista ylöspäin. Mallinnus on järkevää varsinkin kun rakennetaan uutta, pois lukien kohteet joissa ei tarvita tarkkuutta, Rautkoski arvioi.

– Yleisesti voisi todeta, että jos rakennettavassa kohteessa käytetään paljon ostettavia kiviaineksia ja halutaan mittatarkkuutta, niin kannattaa teettää kuvat pienemmästäkin kohteesta, Villman lisää.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Novatorin blogissa: https://novatron.fi/pintamallit-hyotykayttoon-myos-yksityiselle-sektorille/